Khamis, 18 Jun 2015

Gerakan WahabiWahabi

Sejauhmana wahhabi itu sesat tok? Mereka yang jaga 2 masjid haramain, tapi sekarang kita diberitahu mereka berfatwa menyalahkan aswj terutama terkait pengajian kerohanian, Mereka kata bid'ah. Jika benar bagaimana kita hendak tahu mereka itu wahhabi ke tak?

ReplyzamanyJune 1, 2015 at 3:26 PM

Walaikumsalam cu..

Wahabi atau Mazhab Wahabi adalah merupakan ajaran baru yg telah dianggap sesat lagi menyesatkan oleh banyak ulama diseluruh dunia dahkan Mufti Majlis agama islam Johor iaitu Dato' Syed Alwe bin Tahir Al-Hadad th1934 – 1961. Telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka itu adalah sesat lagi menyesatkan. Mereka penyebar ajaran baru bukannya bermazhab Salafi malahan melarang umat islam menganut, mempelajari dan berakidah seumpama itu. Mereka mengkafirkan ulama salaf termasuklah 4 imam Mazhab utama Islam turut sama mereka tolak. Mereka hanya mengikut fahaman tauhid Ibnu Taimiyah (sebelum ia bertaubat) dan Ibnu Qayyim juga Muhammad Abd Wahhab (pengasas wahabi). Mereka lebih kepada fahaman puak Khawarij yg suka mengkhafirkan org islam yg tidak sealiran dgn mereka dan membunuh ulama aswj termasuk wanita dan kanak2 sewaktu berperang bersama2 keluarga Saud dahulu utk menguasi semananjung arab, mekah dan madinah. Diwaktu yg sama mereka menghalalkan zina kepada perampuan tawanan mereka yg dianggap harta rampasan perang. Mereka jugalah yg menjadi penyamun jalanan yg merampas harta2 rombongan2 dipadang2 pasir sebagai sumber ekonomi mereka diperingkat awal keujudan mereka. Antara pekara2 yg penting kita ketahui mengapa kita harus menolak mazhab wahabi ini ialah;

1. Mereka menafsir alQuran dan al Hadis mengikut akal fikiran mereka semata2. Mereka bukannya ahli tafsir alQuran dan hadis serta langsung tidak dianggap ahli dlm bab ini kerana mereka tidak bersama2 Nabi saw. sewaktu Nabi saw masih hidup. Wahabi lahir sekitar kurun ke 12 hijrah dan boleh dianggap agama baru.

2. Ber'itiqad bahawa Allah itu bertempat dan berjisim. Mereka mengambil dalil2 dlm Quran sebagai rujukan tetapi sebenarnya mereka tidak memahami maksud dan tujuan ayat2 itu diturunkan. Disinilah terselahnya kesesatan wahabi dgn jelas menyamakan zat Tuhan dgn makhluk.

3. Menolak amalan zikir dan mujahadah (yg ada nas sahih) kerana dianggap bidaah, tahyul dan kurafat. Malah semua amalan sunah juga turut menjadi bidaah, tahyul dan kurafat. Mereka menolak sama sekali ajaran Tasawuf dan Tarikat kerana mengamalkan wirid dan mujahadah bagi mendekatkan diri kehadrat Allah. Ini mereka tentang kerana tidak percaya bahawa roh org2 mukmin mempunyai kekuatan utk menyampai ketahap itu. Kekuatan kerohanian umat islamlah yg mereka ingin hapuskan sesuai dgn kemahuan rakan penyokong dan penyalur kewangan dan senjata kepada mereka iaitu USA, British dan Yahudi kerana mereka tahu disinilah kekuatan paling ampuh umat islam yg tak mampu mereka tembusi. Oleh itu mereka menggunakan "org dalam agama" iaitu Mohammad bin Abdul Wahab sebagai tonggangan bagi mencapai matlamat mereka. Samalah seperti Syiah di Iran, ISIS di Syira dan Iraq, Kadiani di Pakistan, Tabliq di India dan banyak lagi ajaran sesat tajaam mereka utk membasmi Islam.

4. Beretiqad bahawa semua pahala bacaan yasin, bacaan ayat2 Quran, doa2 yg disedakahkan kepada simati tidak akan sampai, Malahan mereka yg mengamalkannya dianggap telah sesat.

5. Amalan spt sambutan Maulud Nabi, selawat, tawwasul, ziarah kubur, berzanji, menbaca doa qunud, menghormati keluarga Nabi, khalifah arasiddin, para sahabat, tabain, attabain serta binaan2 yg dibuat atas makam mereka dan berbagai amalan biasa umat islam dianggap bidaah dan kurafat, sedangkan kebanyakan amalan2 ini mempunyai nas yg sahih dan sah sanadnya. Menolak sambutan Mawlid Nabi s.a.w. dan amalan marhaban, berzanji, qasidah, burdah dan sebagainya yang memuji-muji Nabi s.a.w. yang dianggap bid’ah. Mereka juga mendakwa bahawa amalan memuliakan baginda s.a.w. boleh membawa kepada syirik.

6. Menghalalkan darah sesama islam hanya kerana berlainan fahaman dalam masaalah furuk didalam Fiqah dan tauhid. Mereka banyak membunuh ulama2 aswj dan umat2 islam diseluruh semenanjung arab bagi menghalalkan agenda mereka. Malah wahabi sekarang telah banyak meresap keseluruh pelusuk dunia dek kerana pendokongnya adalah Arab Saudi. Kebanyakan negara islam amat taksub dan menyokong kuat Arab Saudi kerana mereka beranggapan bahawa negara itu merupakan negara islam contoh yang kaya dan menggunakan kekayaan negara itu untuk menjaga Mekah dan Madinah. Ada juga pemimpin menjadi taksub kerana minyak yg ada disana. Semua itu adalah topeng semata-mata. Mereka bertopengkan agama demi kepentingan peribadi mereka sahaja. Keluarga Wahab menjaga kepentingan agama, sistem pelajaran, majlis agama islam, sekolah2, maktab2 dan universiti2. Manakala keluarga saud menjaga kepentingan politik, pemerintahan, ekonomi, pertahanan serta Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

7. Melarang ziarah kubur Nabi s.a.w., para sahabat dan orang-orang soleh. Mazhab ini juga melarang keras para pengikutnya berdoa bertawassul dengan Nabi s.a.w., nabi-nabi a.s., para sahabat r.a dan juga orang-orang soleh yang mukmin (menganggap amalan ini bid’ah) meskipun pada hakikatnya amalan ini sebenarnya memanglah menjadi sunnah Nabi s.a.w. dan amalan para sahabat r.a. dari satu zaman ke satu zaman yang lain, sehinggalah muncul Ibn Taimiyyah (661-728 H.) yang mula mempersoalkan kebaikan dan keharusan amalan bertawassul dengan Nabi s.a.w.

8. Menghancur kubah-kubah yang ada di makam-makam kerana golongan Wahabi menganggap hal ini menjadikan orang-orang Islam sebagai musyrik. Banyak makam sahabat r.a. dan bangunan-bangunan dihancurkan dengan alasan membenteras syirik. Ini adalah suatu tindakan paling bodoh yang dilakukan kerana sifat mazmumah dalam diri umat islam yang wajib diperangi dengan berzikir dan bermujahadah supaya hati tidak terhijab. Inilah pandangan dan tasawwur (memberikan gambaran) menyeleweng di kalangan kebanyakan umat Islam hari ini, apabila mereka sentiasa mengabaikan kewajipan bermujahadah memerangi kehendak hawa nafsu. Mereka umpama binatang ternakan dan yang disebut sebagai orang yang sesat (lalai) di dalam al-Quran. Selagi seseorang itu masih menurut kehendak hawa nafsunya, maka selama itulah ia tidak akan berjaya dalam perjalanannya kepada Allah. Hakikat fakta ini dapat kita lihat dalam firman Allah S.W.T. didalam surah al-Jasiyah ayat 23 dan Surah al Furqan ayat 43 & 44.

9. Gemar membangkitkan isu-isu furu’ yang sudak lama diperbahaskan oleh para ulama terdahulu seperti isu tahlil, talkin, qunut subuh, zikir berjemaah, zikir dengan bilangan tertentu, lafaz niat solat, sambutan maulidur rasul, membaca surah Yasin di malam Jumaat, solat terawih 20 rakaat di bulan Ramadan dan sebagainya. Puak Wahabi secara umumnya mengaitkan amalan-amalan tertentu kononnya sebagai rekaan dengan hawa nafsu atau kejahilan para ulama terdahulu, manakala Wahabi di Malaysia cuba mengaitkan amalan yang mereka tidak persetujui hanyalah rekaan ulama Nusantara.

10. Perkataan bid’ah sentiasa diulang-ulang ke atas perbuatan yang mereka tidak setuju. Bid’ah di dalam agama bagi mereka hanyalah sesat dan akan menjuruskan pengamalnya ke dalam neraka. Kata-kata Imam Syatibi pada pembahagian bid’ah akan mereka ulang-ulangi. Menurut fahaman mazhab ini bahawa pembahagian ulama lain pada bid’ah hanyalah bid’ah dari sudut bahasa. Mazhab Wahabi ini hanya berpegang kepada satu pendapat dalam hukum hakam Fiqah jika mempunyai dalil yang zahir dan amat gemar meminta dalil dari al-Quran dan Hadis, seolah-olah mereka dapat membuat perbandingan sendiri kuat lemahnya sesuatu pendapat berdasarkan dalil-dalil yang ditemui.

11. Gerakan Wahabi yang ditunjangi, dipandu dan dipimpin oleh para ulama yang radikal, ekstrim dan tergelincir dari Akidah Islam yang syumul. Mereka terus menebarkan kebencian dan permusuhan yang didokong oleh sumber kewangan yang cukup besar dari kerajaan Saudi, US, British dan Yahudi. Mereka sinonim menuduh golongan Islam yang tidak sejalan dengan mereka terutama aswj sebagai kafir, syirik dan ahli bid’ah. Inilah ungkapan yang selalu dimainkan di setiap kesempatan. Mereka langsung tidak pernah mengakui jasa-jasa para imam mujtahid besar dalam Islam (Maliki, Hanafi, Syafie dan Hambali) yang telah berjasa dan berjaya menyusun hukum-hukum Fiqah dan Hadis-hadis Nabi s.a.w. (Abu Hurairah, Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Ibnu Abbas, Ibnu Ash, Baihaki dll) untuk panduan ummah di sepanjang zaman. Malahan mereka (para ulama Wahabi) sentiasa membid’ahkan dan menyesatkan usaha murni para ulama Ahlus Sunnah Wal Jemaah itu, tetapi sebaliknya golongan ini sentiasa mengagungkan para ulama dari kalangan kelompok mereka sendiri.

12. Rejim kuku besi Arab terkenal kejam dan tidak menghormati hak asasi rakyat. Begitu juga, para ulama Wahabi terus memperbodohkan masyarakat Arab agar tidak menerima demokrasi terbuka dengan pelbagai fatwa haram itu dan haram ini yang mengelirukan rakyat. Inilah Thaghut yang wajib seluruh umat Islam seluruh dunia benci, musuhi dan hancurkan. Bukannya mengagungkan mereka.

Oleh kerana itu hendaklah umat islam di M'sia dan juga diseluruh dunia menolak dan menjauhi akan puak redikal ini kerana fahaman mereka ini boleh merosakkan akidah dan peggangan keimanan kita. Tiada kebaikan dari ajaran baru ini selain kemusnahan, kehancuran dan mengundang kemurkaan Allah dan Rasulullah, yang pastinya bakal akan dihumban kedalam neraka Jahanam diakhirat kelak. Maka haruslah kita berwaspada terutama apabila anak-anak kita pulang belajar dari timur tengah. Perhatikan tingkah laku dan tuturkata mereka samaada mereka telah terpisong dari ajaran islam terutama sebagai seorang muslim aswj. Disinilah peranan ibubapa harus menjadi pemantau utama kepada gerakan muda agar tidak merbahayakan umah, negara dan bangsa sendiri. Terbaiknya, tak payahlah beriya-iya benar menghantar mereka kesana kerana disini pun tidak kurang pusat pengagian tinggi dan Universiti yg mampu untuk mengajar mereka menjadi insan sempurna kelak. Semoga M'sia terpelihara dari anasir2 redikal dan extrimis itu dgn lindungan dari Allah SWT. Waallaua'lam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan